- Szczegóły
PROTOKÓŁ Z OBRAD JURY KONKURSU NA NAJLEPSZEGO MŁODEGO MUZYKA LUDOWEGO 47. BIESIADY KOŹLARSKIEJ W NĄDNI „Nasza żywa scheda po Przodkach” Nądnia, 08.10.2021 roku.
Po przesłuchaniu 37 prezentacji kapel i solistów Jury w składzie:
Zbigniew Przerembski, Sławomir Pawliński, Adam Kaiser powołane przez głównego organizatora konkursu przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:
- kategoria: Mistrz i uczeń - kozioł (uczeń do lat 14)
- Jan S. Prządka - skrzypce z uczennicą Hanną Leśnik – skrzypce
- Maria Leśnik - śpiew z uczennicą Justyną Leśnik - śpiew
- kategoria: kapela (koźlarska) do lat 14
1 miejsca nie przyznano
2 miejsca nie przyznano
3 miejsca nie przyznano
- Szczegóły
PRZEDŁUŻAMY TERMIN NABORU FORMULARZY REKRUTACYJNYCH DO PROJEKTU "WŁASNA FIRMA- START DLA MŁODYCH" DO DNIA 06.09.2021 r. (PONIEDZIAŁEK) do godz. 15:00.
Jeśli masz pomysł na założenie firmy – ten projekt jest dla Ciebie – nie czekaj, skontaktuj się!!! Masz szansę otrzymać bezzwrotną dotację na rozpoczęcie działalności gospodarczej w wysokości do 23 050,00 zł oraz wsparcie pomostowe przez okres 6-mcy prowadzenia firmy do 1 700,00 zł miesięcznie. Wszelkie informacje nt. dokumentacji rekrutacyjnej dostępne są pod linkiem: http://www.miedzyodraabobrem.pl/art,686,rekrutacja-do-projektu.html
http://lgdzs.pl/index.php/8-aktualnosci/347-uwaga-przedluzamy-termin-naboru
- Szczegóły
Eugeniusz Kurzawa – poeta, autor książek, wieloletni dziennikarz mediów lokalnych, regionalista pochodzący ze Zbąszynia. Wielokrotnie nagradzany. Jego ostatnia książka “Spis treści. 66 postaci, które…” to opowieść o ludziach, których spotkał w trakcie swojej wędrówki.
- Szczegóły
Rusza jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Jest rozgrywany w dwóch kategoriach: regionalny produkt żywnościowy i potrawa regionalna. Zgłaszać można się do 2 lipca.
Jubileuszowa XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” organizowana jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Konkurs odbędzie się 18 lipca na terenie Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze - Ochli podczas trwania imprezy „Dobre smaczne, bo lubuskie”. Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: regionalny produkt żywnościowy i potrawa regionalna.
1. Kategoria – Regionalny Produkt Żywnościowy
Produkty regionalne będą oceniane w następujących podkategoriach
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Więcej na https://lubuskie.pl/wiadomosci/16852/nasze-kulinarne-dziedzictwo----smaki-regionow
- Szczegóły
W sobotę 26 czerwca odbył się doroczny rajd rowerowy, który przebiegał szlakami prowadzonymi wzdłuż jezior. Początek eskapady przypadł w Grójcu Wielkim, skąd trasą prowadzącą przy jeziorze Grójeckim, a następnie wzdłuż Jeziora Błędno dotarliśmy do Nądni. Nowa ścieżka rowerowa schowana w przyjeziornym lesie, była dodatkową atrakcją. Pierwszy przystanek to kuźnia Mariana Kwaśnego. Kowala nie było co prawda na miejscu, ale dysponowaliśmy naszym folderem „Smaki i osobliwości Regionu Kozła”, w którym jednym z bohaterów jest p. Kwaśny, więc rajdowicze mogli sobie te postać nieco przybliżyć.
- Szczegóły
Zawiadomienie o Walnym Zebraniu
Członków Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Regionu Kozła
Na podstawie § 19 ust. 1 Statutu Stowarzyszenia LGD RK - Zarząd Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Regionu Kozła zwołuję Walne Zebranie Członków na dzień 30 czerwca 2021 r. (środa) na godz. 16.00 – pierwszy termin, drugi termin – godz. 16.15, które odbędzie się w Centrum Kultury i Folkloru Dąbrówka Wlkp., ul. Piastowska 37
Proponowany porządek posiedzenia:
1. Otwarcie obrad
2. Przedstawienie i zatwierdzenie porządku obrad
3. Powołanie Przewodniczącego i Sekretarza obrad
4. Powołanie Komisji Skrutacyjnej
5. Zatwierdzenie porządku obrad
6. Przedstawienie informacji o działalności Stowarzyszenia w roku 2020
7. Przedstawienie sprawozdania finansowego za rok 2020
8.Przedstawienie sprawozdania Komisji Rewizyjnej
9. Dyskusja nad przedstawionymi sprawozdaniami
10. Podjęcie uchwał zatwierdzającej sprawozdania: merytoryczne i finansowe Zarządu
11.Podjęcie uchwały o udzieleniu Zarządowi absolutorium
12. Sprawy różne i wolne wnioski
13. Zamknięcie obrad
Prezes Zarządu
Witold Silski
Strona 8 z 82